Wasvoorschriften

Let op
Begin altijd met het lezen van de wasvoorschriften op het label van het kledingstuk voor het wassen. En volg alstublieft de instructies op wasetiket voor optimaal behoud van uw kledingstuk.

Luchten
Na het dragen van uw kleding, kunt u deze ophangen om te luchten, bij voorkeur bij een open raam of buiten. Elke geur zal snel verdwijnen en uw kleding zal weer fris ruiken. Een goede optie is het ophangen van de kleding (in een droge plek) in de badkamer tijdens het douchen (geeft een stomend effect).

Handwas
Bij het wassen met de hand, moet u er voor zorgen dat u uw kleding niet te lang laat weken, dit kan tot gevolg hebben dat de ( luxe ) vezels hun elasticiteit verliezen. Bij het wassen met de hand, moet u alle zeepresten goed uit uw kleding spoelen. Een watertemperatuur van maximaal 30 graden
(lauw) is warm genoeg om te wassen en op te frissen.
Wees extra alert bij het gebruik van geconcentreerde vlekverwijderaars. Deze kunnen een blekende uitwerking hebben. Tevens kan het wrijven tijdens het wassen met de hand er voor zorgen dat de structuur van de vezels beschadigd.

Machine wassen
Als u ervoor kiest om uw kleding met de machine te wassen, houdt u zich dan aan de voorschriften van het wasetiket. Het beste is om te wassen bij lage temperaturen met een kleine hoeveelheid goed wasmiddel, omdat kleding anders veel sneller slijt. Kies voor een wasmiddel dat geschikt is voor uw kledingstuk. Een waszak geeft uw kleding extra bescherming.

Droger (op eigen risico)
De wasdroger is een ramp voor fijne was en luxe kledingstukken. De kledingstukken worden hierbij blootgesteld aan een verhoogd risico tot krimpen en slijten. Droog uw luxe items met zorg, bij voorkeur vlak of op een kleerhanger.

Kasjmier, zijde, satijn en andere delicate stoffen
Om schade aan deze zeer fijne breisels/stoffen te voorkomen, adviseren wij u om extra voorzichtig zijn bij het dragen van sieraden en andere accessoires (riemen bijvoorbeeld). Lees de wasvoorschriften aandachtig om zo lang mogelijk van uw luxe kledingstuk te kunnen genieten. Lucht uw kleding na het dragen en berg uw kleding liggend op in uw kledingkast (bij voorkeur niet ophangen). Controleer de wassymbolen in de kleding en volgt u alstublieft de voorschriften.

Badmode
Badkleding moet u niet wassen in de wasmachine. Spoel het kledingstuk uit met veel water om alle bleekmiddel en zand te verwijderen.
Als u gebruik wilt maken van een wasmiddel, gebruik het minimaal. Maar bij voorkeur alleen water.
Gelieve uw badkleding plat te drogen.

Handwas
Gebruik speciaal handwasmiddel of een kleine hoeveelheid zuivere (babyshampoo) zeep. Gebruik koud of lauw water voor het wassen, spoel alle zeepresten er goed uit, tot er geen wasmiddel zichtbaar is druk vervolgens het overtollige water uit het kledingstuk, niet wringen. Mocht het artikel geschikt zijn om te strijken, doe dit op een lage temperatuur. Wees extra voorzichtig. Een betere optie is stoom te gebruiken , leg een (thee) doek op het artikel en waarnaar u uw kleding stuk kunt strijken.

Pilling
Pilling kan optreden wanneer kleding wordt gedragen of gewassen . Des te wolliger , hariger of volumineuzer het materiaal is, hoe groter de kans op pilling. Dit heeft niets te maken met slechte kwaliteit maar met de eigenschappen van het weefsel of breisel, en daarom is het een onvermijdelijke eigenschap van wol . Door de wollige, volumineuze garens waaruit truien zijn gebreid , zullen zij over het algemeen iets kunnen pillen, vooral op die plaatsen waar twee lagen wrijven tijdens het dragen. Dit kan worden opgelost door de plekken te behandelen met een apparaat of speciale kam tegen pillen. Als u de pluisjes kan verwijderen met behulp van een dergelijk apparaat of kam, kan het eigenlijk niet officieel pillen worden genoemd.
Er is echt sprake van pillen wanneer er harde stukken zijn gevormd op het weefsel welke niet kunnen worden verwijderd. Dergelijke problemen worden slechts aangetroffen in weefsels bevattende polyester/ viscose.

Tips om pillen tot een minimum te beperken:

  • Controleer altijd het waslabel in de kleding.
  • Gebruik het wolwasprogramma en een waszak bij het wassen met de machine om extra bescherming te bieden.
  • Was nooit de kleding samen met scherpe voorwerpen zoals ritsen of gespen.
  • Gebruik bij het wassen met de hand, lauw water niet warmer dan 30° C, een speciaal (wol) wasmiddel en droog uw kledingstuk plat.
  • Droog de kleding bij voorkeur plat, gebruik nooit een wasdroger.
  • Strijk uw kleding op lage temperatuur, indien nodig, zonder stoom.

Stomerij
Gebruik een professionele stomerij.